Çakıl Taşın Yolculuğu

Dağda bulunan bir kayanın yağmurla altının boşaltılmasıyla birlikte dereye yuvarlanarak ve belli büyüklükte parçalara ayrılarak denize ulaşma yolculuğu başlıyor. Bu yolculuk belki 50, belki 550 yıl, belki de çok daha fazla, kim bilir. Ya deniz kenarındaki dalga boyu, gel git ile yaptığı yolculuk? Ve bu gel git ile başlayan yolculuğu? Dere yatağı ile denize ulaşan yuvarlak bir taşın Elips-Çakıl olması hakkında şimdiye dek bir tarih konmadı. Zaten bu konuda bir fikir de yürütülmedi. Dışarıdan bakan göz bu çakıl’ı hep denizin çıkardığını, ya da hep deniz çakılı olduğunu zanneder. Gerçekte denizin değil, derenin denize taş olarak getirdiği, denizin ise gel gitle eliptik forma dönüştürdüğü çakıl olur. Dolayısı ile bu çakıllar tek tek elle toplanıp, tek tek elle seçilip ıslatılarak ciddi bir renk ayırımı (Seleksion) ve aynıya yakın bir boyuta getirilerek (Uniform) uygulanmak üzere proje hazırlanır.

PODİMA (ÇAKIL MOZAİK) SANATI TARİHÇESİ

Ülkemizde bilinen adıyla “podima” yer döşemesi kimi kaynaklarda “koine” veya “krokalia” (timsah sırtı), kimi kaynaklarda da rodos taşı diye isimlendirilmektedir.

Podima, yürüme yolu anlamı taşımaktadır. İstanbul’ un çatalca ilçesi karacaköy bucağına bağlı yalıköy, eski adıyla podima köyü sahil kesiminde geçmişte bu tür çakıl taşları bulunduğunu biliyoruz. Bu tip döşemenin Akdeniz Ülkeleri ile Ege’de yaygın olarak kullanıldığını görmekteyiz. Bu havzaların iklimsel özelliklerinden dolayı, avlu ve bahçelerde konutun bir parçası olarak düşünülmüştür. Kullanıma açık tüm alanlar siyah-beyaz; kimi bölgelerde de farklı renklerde çakıl taşlarıyla bazen düz, bazen de geometriksel veya bitkisel motifler yapılarak döşenmiştir. Özellikle beyaz çakıl taşlı zemin etrafı siyah taşlardan bir bordürle çerçevelenmiş, ortasına da siyah taşlarla ana motif yerleştirilmiştir veya tüm alan halı gibi tamamen çakıl taşlarıyla bezenmiştir.

M.Ö. 3000 yılı başlarında Persepolis Sarayı platformundaki desenli çakıl döşeme; mozaik sanatının ilk örneği olarak kabul edilir. Daha sonra sırasıyla Gordion, Assos, Teos, Erytrai, Tarsus ve Bergama’da bu sanata rastlanmaktadır. Çakıl mozaik sanatı’nın eski dönemlere ait en güzel örneklerinden biri kuzey Yunanistan’daki Olynthos’ta yapılan kazılarda ortaya çıkarılmış olup, MÖ.5.Yüzyıl tarihlidir. MÖ.4.Yüzyılda Makedonya / Pella’da renkli çakıllarla yapılmış, Dionysus’un aslan avını tasvir eden çakıl mozaik yer döşemesi günümüze kadar korunmuş en iyi örnektir.

Çakıl mozaik; uygulandığı yöredeki malzeme çeşitliliğine göre değişik renk ve formlarda özellikle 18.yüzyıl başlarından itibaren bitkisel ve geometrik desenlerle Akdeniz mimarisinin vazgeçilmez unsurlarından biri olarak değerinden hiçbir şey kaybetmeksizin günümüze kadar gelebilmiş bir el sanatıdır. Çakıl mozaik sanatında kullanılan taşların tamamı doğal form ve renklerde olup, geçen 5000 yılda olduğu gibi tek tek elle toplanıp tek tek elle dizilmektedir. Çakıl taşı mozaikleri, tabiatı ile az renkli basit örneklerden ibarettir.

Olynthos’daki mozaikler çoğu zaman evlerin odalarında da kullanılmıştır; ayrıca avlularda da birkaç mozaik döşemesi görülür. Odaları döşeyen mozaiklerde giriş yeri hariç, odanın merkezden kenarlara doğru figürlerin yayıldığı görülür. Genel olarak; kare mekan içinde yuvarlak orta motif, meandr ve dalga bordürleri ile çevrelenir.

Dikey Fileli Çakıl


Dikey fileli çakıllar ile istediğiniz dokuyu oluşturup tasarlayabilirsiniz, Uygulama alanları belirlenerek mimari proje için istediğiniz desen yapılır, Desenlerin 1/1 şablonları üretilerek uygulama alanına yerleştirilir. Sıradaki işlem olarak başarılı ustalar çakılların tek tek elle dizimine başlar. Uygulama alanının derinliği 9 cm olmalıdır. Montaj sonrası sertleşme süresi tamamlandıktan sonra alan temizliği yapılır ve özel macun uygulanır. 1 m2 alanda taş kalınlığına göre 2600-4000 çakıl bulunur.

Çakılın usta eller tarafından file üzerine dik olarak yapıştırılması ile üretilir ve sizler için deneyimli kadromuz tarafından, kapı önü, teras, balkon, bahçe, havuz çevresi gibi yerlerde granit, traverten, seramik, mermer, ahşap tarzı yer döşemeleri aralarında, bordür yada göbek olarak; bahçede çimenlik ve çiçeklik çevresinde vb. iç ve dış alanlarda yer alan zeminlere uygulanabilir.

Yatay Fileli Çakıllar (Okyanus Taşları)


Yatay Fileli yani Okyanus Taşları file üzerinde herhangi bir işlem görmeden yatayına dizilmiş hali diyebiliriz, Renkleri tamamen dopal olan bu çakıllar sahip oldukları yassı, elips biçimine yüzlerce yıl sonra kavuşmuşlardır ve kenar bitişleri sayesinde ek yeri belli etmezler bu yönden çok kullanışlıdırlar.

Okyanus taşları genellikle yatay, yukarıdan aşağıya olan ve eğimli yüzeylerde uygulanabilirler, Uygulama biçimi fayans uygulaması ile birebirdir, donanımlı ekibimiz ve bilinçli kadromuz ile ev, işyeri, havuz, bahçe vb. yerlerinize uygulamaya hazırız.

Boyama Taşı Uygulamaları

Günden güne popülerliği artmakta olan taş boyama sanatı, oldukça geniş bir kitleye yayılmaya başlamıştır. Yediden yetmişe herkesin yapabileceği zevkli ve masrafsız bir hobi haline gelen taş boyama sanatı, bazı bireylerin bunu hobiden öte iş imkanı olarak değerlendirmesiyle son tüketiciye kadar ulaşmayı başarmıştır.

Hali hazırda bir çok ev ve ofis içerisinde dekor olarak kullanılırken çoğu kreş ve anaokulunda ise çocukların hayal güçlerini kullanıp el becerilerini geliştirmeleri için uygulamalı dersler haline getirilmiştir. İşte bu sebepten dolayı Royal Çakıl Mozaik olarak taş boyama sanatı ile ilgilenen herkesin, üzerinde rahatça çizimler yapabileceği, boyayı akıtmayan yüzeylere sahip çeşitli boylarda ve ebatlardaki bu taşları sizlere sunmaktayız

Çakıl Mozaik Madalyon Uygulaması

Çakıl Mozaik Madalyon Ülkemiz ve dünyanın çeşitli yerlerinden doğal ortamlarından tek tek el ile uygulamaya uygun temin edilmiş nadide çakıl taşlarıdır.

Çakıl mozaik fileli madalyon Taşları file üzerine desene uygun, taşların dik olarak uygulaması ile oluşur.Taşların hepsi renk ve ebat olarak doğal halleridir, plajlarda tek tek seçilerek temin edilir ve sizler için istediğiniz yere uygulanmak üzere ekibimiz tarafından temin edilip uygulanır.

Yatay Fileli Çakıl Taşı Nedir

Deniz kenarlarından özenle toplandıktan sonra renk ve ebatlarına göre sınıflandırılan çakıl taşları çakıl mozaik uygulaması amacıyla kullanılmaktadır. Beyaz, gri ve siyah çakıl yaygın olarak toplanabilirken, kırmızı çakıl daha ender rastlanılan bir çakıl çeşididir.

Bizler 10 Yıllık tecrübemizle ve deneyimli ekibimiz ile Bahçe, teras, balkon, sahanlık, havuz çevresi vb. yerlerde ahşab seramik, granit, mermer, traverten gibi yer döşemeleri arasında, göbek veya bordür olarak; ayrıca bahçede çiçeklik ve çimenlik saha çevresinde, yürüyüş yollarında garaj otopark sahalarına, giriş, hollerde, ve salon bolkonlarda göbek ve ya bordür şeklinde, ahşap parke seramik, granit, mermer malzeme arasına itina ile uyguluyor ve size teslim ediyoruz.

Dikey Fileli Çakıl Taşı Nedir

Ülkemiz ve dünyanın çeşitli yerlerinden doğal ortamlarından tek tek el ile uygulamaya uygun temin edilmiş nadide çakıl taşlarıdır.

Çakıl Mozaik Dikey Fileli Bordür Taşları 3 cm yüksekliğinde altından keserek 3 cm yüksekliğin de file üzerine desene uygun, taşların dik olarak uygulaması ile oluşur.

Modüler olduğu için istenilen oranda uzatılabilir. Taşların hepsi renk ve ebat olarak doğal halleridir. Plajlardan tek tek seçilerek temin edilmiştir.

Podima Taşı Nedir?

Akdeniz ülkelerinin geleneksel yer döşeme tekniği olan podima’ya adını veren podima taşı, aslında bizim çakıl taşı olarak bildiğimiz taşlardan biraz daha büyük ve düzgün şekilde olan taşlardır. Bu taşlar “Girit taşı” veya “Rodos taşı” olarak da anılabilmektedir. Podima taşı günümüzde İstanbul Çatalca’ya bağlı olan Podima köyünün sahil taraflarından çıkarılmaktadır. Bu özel taş, mevcut bulunduğu köye de adını vermiştir. Siyah , Beyaz , füme , Mor , Sarı , Gri ve yeşil gibi vb bir çok renklerdedir.

Sizde yaşam alanlarınızı rengarenk yapmak isterseniz yapmanız gereken podima taşı ve podima çakıl taşını yapılarınıza taşımak olacaktır. Kelime anlamı ile “Yürüme Yolu” anlamına gelen podima, çok eski zamanlara dayanan bir yer taşı döşeme tekniğidir. Öyle ki gözlerimizi bir süreliğine kapatıp, Antik Roma’yı hayal etsek, başlarında zeytin dallarından oluşan taçlar ve üstlerinde tek omuzlarını açıkta bırakan giysileri ile büyük mermer sütunlar arasında gezinti yapan Romalıların, podima taşlarından döşenmiş mozaikli yollardan geçtiklerini görebiliriz. İşte podima döşeme tekniği bu kadar eskilerden günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.

Call Now ButtonHemen ara!