Podima Taşı Uygulama
Evinizi, Bahçenizi Yazlığınızıve tüm peyzaj işlerinizi güzelleştirecek modern dokunuşlar.
Bize Ulaşın
Podima Taşı Sanatı
Doğal taşlar arasında en şık ve modern görünüme sahip olan podima taşları ile çevrenizi güzelleştirelim.
Hemen Arayın
Bir Projeniz mi Var?
Royal Çakıl Mozaik uzun yıllara dayanan tecrübesi ile profesyonel ve kaliteli hizmet sunmaktadır.
Teklif Al
Previous slide
Next slide

PODİMA Taşı

Podima Taşı Örnekleri

cakil-tasi
dikey-fileli-cakil-tasi
podima-tasi
podima-tasi
podima-tasi
podima-tasi
dolomit-tasi
podima-tasi
podima-tasi
podima-tasi
dolamit-tasi
podima-tasi
podima-tasi
podima-tasi
bordo-cakil-tasi

Podima Uygulama Projelerimize Göz Atın

Bir Projeniz mi Var?

Podima Taşı Sanatsal Uygulama Projelerinize yönelik Podima Taşı çeşitleri, uygulama şekilleri, Podima Taşı Ton Fiyatı vb merak ettiğiniz tüm konular için bizi arayın.

Podima Taşı ve Sanatsal Uygulama Hakkında Merak Ettikleriniz

Podima Taşı Uygulama

Akdeniz ülkelerinin geleneksel yer döşeme tekniği olan podima’ya adını veren podima taşı, aslında bizim çakıl taşı olarak bildiğimiz taşlardan biraz daha büyük ve düzgün şekilde olan taşlardır. Bu taşlar “Girit taşı” veya “Rodos taşı” olarak da anılabilmektedir. Günümüzde İstanbul Çatalca’ya bağlı olan Podima köyünün sahil taraflarından çıkarılmaktadır. Bu özel çakıl taşı, mevcut bulunduğu köye de adını vermiştir. Siyah , Beyaz , füme , Mor , Sarı , Gri ve yeşil gibi vb bir çok renklerdedir. İş ve  anaokulunda ise çocukların hayal güçlerini kullanıp el becerilerini geliştirmeleri  için uygulamalı dersler haline getirilmiştir. Podima taşı bazı kaynaklarda “koine” veya “krokalia” kimi kaynaklarda da “Girit taşı” veya “Rodos taşı” olarak da anılabilmektedir.

Royal Çakıl Mozaik olarak taş boyama sanatı ile ilgilenen herkesin, üzerinde rahatça çizimler yapabileceği, boyayı akıtmayan yüzeylere sahip çeşitli boylarda ve ebatlardaki bu taşları sizlere sunmaktayız

Previous slide
Next slide

Podima Taşı Nerede Kullanılır?

cakil-mozaik Podima taşı döşemelerinde dolgu malzemesi olarak başka bir malzemenin kullanılmasını gerektirmemesi, kolay temizlenmesi, avlularda ve iç mekanlarda ortamın serin kalmasını sağlaması ve hemen kuruması kullanım için büyük avantajlar sağlar. Günümüzde modern yorumlamalarla otantik bir esinti yaratan tarihi çevrelerle uyum sağlayan bu döşeme taşları antik bir hava yaratmak ya da antika yapıların restorasyonunda kullanılabilmektedir. Bahçe yürüme yolu ve peyzaj dekorasyonunda harika bir alternatif yaratmaktadır.

Geçmişten günümüze kadar uygulanmakta olan süsleme işi bugün daha avantajlı şekillerde insanlara ulaşmaktadır. Son dönemlerde dünyanın neredeyse her tarafında kullanılan podima taşı, sağlıklı cnc kesim ve çevre dostu olması sebebi ile insan sağlığını etkileyecek herhangi bir yapı içermez. Peyzaj çalışmalar ve süslemelerinde en çok kullanılan taşlar arasında ilk sırada yerini almaktadır.

podima-tasi

Podimaları bu kadar tercih edilir kılan ise farklı renklerinin mevcut olması sebebiyle işleme ve desen oluşumuna imkan vermesidir. Sık tercih edilmesindeki bir diğer sebep ise yapı olarak farklı boyutlarının da mevcut olmasıdır. Taşların ebatlarının ayarlanması için ayrı bir işlem yapılmasını gerektirmez. Kullanıldığı mekana şık ve estetik bir görünüm kazandıran podima taşları siyah,beyaz, yeşil, gri, siyah-beyaz ve kahve renkleri de mevcuttur. Bu nedenle kullanıldığı mekanda desen ve motiflerin oluşturulması için ideal bir taştır. Antik Roma ve Bizans dönemlerinde kullanılmış olan podima taşı Osmanlı döneminde de peyzaj çalışmaları için kullanılan bir materyaldir. Doğal taşlar arasında en şık ve modern görünüme sahip olan çakıl taşı olmuştur.

Podima Taşı ile yapılan çakıl mozaik; uygulandığı yöredeki malzeme çeşitliliğine göre değişik renk ve formlarda özellikle 18.yüzyıl başlarından itibaren bitkisel ve geometrik desenlerle Akdeniz mimarisinin vazgeçilmez unsurlarından biri olarak değerinden hiçbir şey kaybetmeksizin günümüze kadar gelebilmiş bir el sanatıdır. Çakıl mozaik sanatında kullanılan taşların tamamı doğal form ve renklerde olup, geçen 5000 yılda olduğu gibi tek tek elle toplanıp tek tek elle dizilmektedir.

Podima Taşı Nedir?

podima-tasi

Podima; kelime anlamı ile “Yürüme Yolu” anlamına gelen, uygulandığı yöredeki malzeme çeşitliliğine göre değişik renk (beyaz, bej, gri, siyah, sarı, kırmızı, yeşil vb.) ve formlarda (dikey, yatay, flat vb.) özellikle 18.yüzyıl başlarından itibaren bitkisel ve geometrik desenlerle Akdeniz mimarisinin vazgeçilmez unsurlarından biri olarak günümüze kadar gelebilmiş bir yer taşı döşeme tekniğidir.

Akdeniz ülkelerinin geleneksel yer döşeme tekniği olan podima’ya adını veren podima taşı, aslında bizim çakıl taşı olarak bildiğimiz taşlardan biraz daha büyük ve düzgün şekilde olan taşlardır. Bu taşlar “Girit taşı” veya “Rodos taşı” olarak da anılabilmektedir. Günümüzde İstanbul Çatalca’ya bağlı olan Podima köyünün sahil taraflarından çıkarılmaktadır. Bu özel taş, mevcut bulunduğu köye de adını vermiştir. Siyah , Beyaz , füme , Mor , Sarı , Gri ve yeşil gibi vb bir çok renklerdedir.

Podima Taşı Nerede Bulunur?

podima-tasi-nerede-bulunur

Podima taşı günümüzde İstanbul Çatalca’ya bağlı olan Podima köyünün sahil taraflarından çıkarılmaktadır. Bu özel taş, mevcut bulunduğu köye de adını vermiştir.

Derenin deniz ağzı olan bölgelerden eliptik formlarda farklı renklerde (Siyah-beyaz-gri-sarı-kırmızı-yeşil ve bej) olmak üzere tek tek elle toplanarak renk ayırımı (Seleksion) ve boyutlanıp (Uniform) proje uygulanmak üzere, uygulanacak alana sevk edilir. Öncesinde mevcut alan için tasarlanan proje deseninin her rengi için 1/1 şablon hazırlanarak usta ellerle tek tek dizime geçilir. Podima Taşı ile yapılan çalışma esnası adeta bir orkestra gibidir. Her çakıl dizen insan bir enstrüman çalar gibidir. Bir kişi yaklaşık 0,50 cm² uygulayabilir. Uygulama kalıp mantığından dolayı negatif-pozitif dizim yapılır. Alan derinliği minimum-maksimum 8 cm olmalıdır. Yüksek dozlu çimento kumla karıştırılıp, boş zemin doldurulup, üzerine kalıplar yerleştirilerek dizime geçilir. Dizim uygulaması sonunda çakıl yüzeyi mastarlanıp, üzerinden su ile yağmurlanarak sertleşme sürecine bırakılıp 3-5 gün sonra özel bir kilitleme macunu verilerek çakıl mozaik alan kullanıma açılır.

Sanatsal Podima Taşı Uygulama

podima-taşı-nasıl-yapilir

Uygulama Şekli

Farklı renk ve boyutlarda üretilmiş döşeme taşları doğadan tek tek el yardımı ile toplanmaktadır. Bu taşların 35-70 mm boyunda ve 12-22 mm kalınlığında ve yassı-eliptik formda olmasına özen gösterilmelidir. Podima Taşı dolomit veya dere taşı ile karıştırılmaktadır. Ancak tamamen farklı ürünler olup bu taşlar üzerinde kesinlikle hiçbir işlem (tamburlama vb.) yapılmamaktadır.

  1. Podima Taşı uygulanacak proje deseni belirlendikten sonra uygun kalıplar hazırlanır. Proje uygulama alanına; bilgisayarda çizilen proje deseninin farklı renkleri için 1/1 şablonu, CNC tezgâhlarda MDF plaka üzerine dekupe edilir.
  2. Uygulama yaparken şablon/kalıp düşüncesinden ötürü negatif-pozitif olarak dizilim yapılır.
  3. Podima Uygulama yapılacak yerin kotu yer yüzeyinden -80 mm derin olmalıdır.
  4. Tam boy çakıl taşları ile yapılan uygulamalarda portland çimentosu ve 0,5 yıkanmış kum kullanılarak belirtilen oranda karışım ile alan tesviye edilir. Sonrasında tesviye edilmiş karışım üzerine kalıplar yerleştirilip dizilim gerçekleştirilmelidir.
  5. Uygun yerlere yerleştirilen şablonlardan sonra tecrübeli eller tarafından tek tek dikey dizilim yapılır. Kalıplar kullanılarak dizilen taşlar sonrasında sınırlayıcı mermer döşeme üzeri ölçü alınıp, 10×10 planyadan geçmiş mastar tahtası ile mermer yüzeyle aynı seviyeye gelene kadar mastarlanır.
  6. Mastarlama sonrası pulverize su ile ıslatılan kuru karışım zemine priz yaptıktan sonra çakılların üstü kuru iken üstten el ile kilitleme macunu (çimento) üzerine serpilerek fırça ile homojen bir şekilde çakıl aralarına yayılır daha sonra üzerine pulverize su serpilip aynı zamanda da fırçalanarak macun uygulanır.
  7. Kuruma sonrasında alan kullanıma açılır.
cakil-mozaik

Sanatsal Podima Uygulama Aşamaları

Mevcut montaj alanı için; önceden bilgisayar ortamında tasarlanan proje deseninin her rengi için 1/1 şablon hazırlanarak file üzerine podima taşı usta eller tarafından tek tek özel tutkal yardımı ile dikey olarak dizilir. Uygulamada şablon/kalıp mantığından dolayı negatif-pozitif şeklinde dizim yapılır. Dizimi tamamlanan Podima Taşı kuruma sürecine bırakılır.

Uygulama yerinin kodu; önceden hazırlanmış mastarlı beton zemin, bitmiş yüzey üst kotundan –30 mm. derinlikte olmalıdır. Uygulama yapıştırma harcı ile yapılacağından zemin yüzeyi tesviye edilmelidir.

Fileli malzemenin yapıştırma uygulamasında flexi doğaltaş yapıştırma harcı kullanılır. İlk aşamada kodu önceden hazırlanmış bitmiş yüzeyden -30 mm derinlikteki, tesviye edilmiş sağlam zemin üzerine 5-8 mm tarakla çekilen yapıştırma harcı üzerine fileli çakıllar bastırılır daha sonra bitmiş yüzey üst kodu baz alınarak 10×10 planyadan geçmiş mastar tahtası ile bitmiş yüzey üst koduyla aynı seviyeye gelene kadar mastarlanır.

Mastarlama sonrası çakılların üstü kuru iken, üstten el ile kilitleme macunu uygulama üzerine serpilerek fırça ile homojen bir şekilde çakıl aralarına (derz boşluklarına) yayılması sağlanır. Daha sonra üzerine pulverize su serpilip aynı zamanda fırçalanarak macun uygulanır. Kilitleyici macun olarak çimento kullanılır. Sahanın temizlenerek yıkanması sonrası, podima taşı ile yapılan podima mozaik alanı kullanıma açılır.

File üzerine uygulamalar; uygulama derinliğinin kısıtlı olduğu, birim m² ye düşen ağırlığın minimumda tutulmasının öngörüldüğü, montörlerimize çalışma izninin alınamadığı projelerde tercih edilmektedir.

Podima Sanatsal Dış Mekan Uygulamaları

Duvarlarda, garaj otopark sahalarında, yürüyüş yollarında, kaldırımlarda, sahanlıklarda, bahçelerde, teraslarda, havuz çevrelerinde, balkonlarda, vb. yerlerde sınırlayıcı malzemeler arasında (mermer, traverten, seramik, granit, galvaniz sac) tam saha, madalyon veya bordür olarak podima taşı uygulanabilir.

cakil-mozaik

Podima Sanatsal İç Mekan Uygulamaları

Podima Taşı girişlerde, hollerde, salonlarda, banyolarda vb. yerlerde sınırlayıcı malzemeler arasında (mermer, traverten, seramik, granit) tam saha, madalyon veya bordür olarak uygulanabilir.

podima-tasi-ic-mekan

Bizi Takip Et

Son Gelişmelerden ve güncel durumlardan haberdar olmak için aşağıdaki kutucuğa mail adresini yazabilir veya sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsin.

Call Now ButtonHemen ara!