Previous slide
Next slide

Çakıl Mozaik

Çakıl Mozaik Uygulamalarda deniz kenarlarından özenle toplandıktan sonra renk ve ebatlarına göre sınıflandırılan çakıl taşları  kullanılmaktadır. Beyaz, gri ve siyah çakıl yaygın olarak toplanabilirken, kırmızı çakıl daha ender rastlanılan bir çakıl çeşididir.

Bizler 10 Yıllık tecrübemizle ve deneyimli ekibimiz ile özenle seçilmiş çakıl taşları kullanarak bahçe, teras, balkon, sahanlık, havuz çevresi vb. yerlerde ahşap seramik, granit, mermer, traverten gibi yer döşemeleri arasında, göbek veya bordür olarak; ayrıca bahçede çiçeklik ve çimenlik saha çevresinde, yürüyüş yollarında garaj otopark sahalarında, giriş, hol, salon ve balkonlarda göbek veya bordür şeklinde, ahşap parke seramik, granit, mermer malzeme arasına itina ile çakıl mozaik sanatsal uygulamaları yapıyor ve size teslim ediyoruz. Çakıl Taşı, podima taşı, dolomit taşı, dere çakılı ve çakıl mozaik uygulamaları hakkında bilgi ve teklif almak için lütfen taş satışı sayfamızı ziyaret edin ve bizi arayın.

Çakıl Mozaik Uygulamaları

Cakil-Mozaik
cakil-mozaik
cakil-mozaik
cakil-mozaik
cakil-mozaik
cakil-mozaik
cakil-mozaik
cakil-mozaik
cakil-mozaik
cakil-mozaik
çakıl mozaik
cakil-mozaik
cakil-mozaik
cakil-mozaik
cakil-mozaik
cakil-taşı
cakil-mozaik
cakil-mozaik
cakil-mozaik
cakil-mozaik
cakil-mozaik
cakil-mozaik
cakil-mozaik
cakil-mozaik
cakil-mozaik
cakil-mozaik
cakil-mozaik
Cakil-Mozaik

Bir Projeniz mi Var?

Podima Taşı Sanatsal Uygulama Projelerinize yönelik Podima Taşı çeşitleri, uygulama şekilleri, Podima Taşı Ton Fiyatı vb merak ettiğiniz tüm konular için bizi arayın.

Çakıl Mozaik ve Podima Taşı Tarihçesi

Ülkemizde bilinen adıyla “Podima” yer döşemesi kimi kaynaklarda “koine” veya “krokalia” kimi kaynaklarda da Rodos taşı diye isimlendirilmektedir. 

Çakıl Mozaik Uygulamalarında da kullanılan Podima, yürüme yolu anlamı taşımaktadır. İstanbul’ un Çatalca ilçesi Karacaköy bucağına bağlı Yalıköy, eski adıyla Podima köyü sahil kesiminde geçmişte bu tür çakıl taşları bulunduğunu biliyoruz. Bu tip döşemenin Akdeniz Ülkeleri ile Ege’de yaygın olarak kullanıldığını görmekteyiz. Bu havzaların iklimsel özelliklerinden dolayı, avlu ve bahçelerde konutun bir parçası olarak düşünülmüştür. Kullanıma açık tüm alanlar siyah-beyaz; kimi bölgelerde de farklı renklerde çakıl taşlarıyla bazen düz, bazen de geometriksel veya bitkisel motifler yapılarak döşenmiştir. M.Ö. 3000 yılı başlarında Persepolis Sarayı platformundaki desenli çakıl döşeme; mozaik sanatının ilk örneği olarak kabul edilir. Daha sonra sırasıyla Gordion, Assos, Teos, Erytrai, Tarsus ve Bergama’da bu sanata rastlanmaktadır. Podima sanatı’nın eski dönemlere ait en güzel örneklerinden biri kuzey Yunanistan’daki Olynthos’ta yapılan kazılarda ortaya çıkarılmış olup, MÖ.5.Yüzyıl tarihlidir. MÖ.4.Yüzyılda Makedonya / Pella’da renkli çakıllarla yapılmış, Dionysus’un aslan avını tasvir eden podima yer döşemesi günümüze kadar korunmuş en iyi örnektir. 

Çakıl Mozaik; uygulandığı yöredeki malzeme çeşitliliğine göre değişik renk ve formlarda özellikle 18.yüzyıl başlarından itibaren bitkisel ve geometrik desenlerle Akdeniz mimarisinin vazgeçilmez unsurlarından biri olarak değerinden hiçbir şey kaybetmeksizin günümüze kadar gelebilmiş bir el sanatıdır. Podima sanatında kullanılan taşların tamamı doğal form ve renklerde olup, geçen 5000 yılda olduğu gibi tek tek elle toplanıp tek tek elle dizilmektedir.

Çakıl Mozaik Uygulama Alanları

cakil-mozaik
cakil-mozaik
cakil-mozaik

Çakıl Mozaik Yerinde Uygulama

Mimari projede uygulama alanları belirlenerek bilgisayar destekli desen tasarımı yapılır. Desenlerin 1/1 kalıpları imal edilerek uygulama alanına serilir ve daha sonra çakılların becerikli montörler tek tek elle dizimine başlar. Uygulama derinliği bitmiş zeminden itibaren 9cm olmalıdır. Montajı bittiği zaman Sertleşme sürecinin ardından temizliği yapılarak kilitleme macunu tatbik edilir. Çakıllar montörler tarafından tek tek elle toplanır ve yine tek tek elle dizilir. Bir metrekarede taşların et kanlığına göre 2600-4000 adet çakıl bulunur.

Renk ve boyutlarına göre kalibre edilmiş, uygulanılacak Çakıl Mozaik podima doğal taşlar doğadan tek tek elle toplanmış olup; 35-70 mm arası boylarda ve 12-22 mm kalınlıkta ve genel olarak yassı ve elipstik forma sahip olmalıdır. Bunlar üzerinde hiçbir işlem (tamburlama vb.) yapılmamış olup, imalatta kesinlikle Dolamit ve Dere Taşı kullanılmamalıdır. Uygulama projesinde belirtilen desenler için kalıplar hazırlanır. Mevcut montaj alanı için; önceden bilgisayar ortamında tasarlanan proje deseninin her rengi için 1/1 şablonu, CNC tezgâhlarda MDF plaka üzerine dekupe edilir.

Uygulamada şablon/kalıp mantığından dolayı negatif-pozitif şeklinde dizim yapılır. Mozaik uygulaması yapılacak yerin kodu; bitmiş yüzey üst kotundan -80 mm. derinlikte olup, mozaiği sınırlayıcı malzemeler önceden hazırlanmalıdır. Tam boy çakıl ile yapılan uygulamada portland çimentosu ve 0,5 yıkanmış kum kullanılarak belirtilen oranda karışım uygulama sahasına serilerek tesviye edilir daha sonra tesviye edilmiş karışım üzerine kalıplar yerleştirilerek dizim gerçekleştirilecektir. Yerleştirilen şablonlardan sonra usta ellerle montörler tarafından tek tek elle dikey olarak dizime geçilir. Kalıplar kullanılarak dizilen çakıllar daha sonra sınırlayıcı mermer döşeme yüzeyi baz alınarak 10×10 planyadan geçmiş mastar tahtası ile mermer yüzeyle aynı seviyeye gelene kadar mastarlanacaktır. 

Çakıl Mozaik Mastarlama sonrası pulverize su ile ıslatılan kuru karışım ana zemin priz yaptıktan sonra çakılların üstü kuru iken üstten el ile kilitleme macunu uygulama üzerine serpilerek fırça ile homojen bir şekilde çakıl aralarına yayılacak daha sonra üzerine pulverize su serpilip aynı zamanda fırçalanarak macun tatbik edilmiş olacaktır. Kilitleyici macun olarak çimento kullanılacaktır. Sahanın temizlenerek yıkanması kuruma sonrasında Podima mozaik alanı kullanıma açılır.

dikey-fileli-cakil-tasi

Dikey Fileli Çakıl Mozaik Uygulama

Bu imalat çakılın file üzerine dikey olarak yapıştırılması ile gerçekleştirilir. Uygulama derinliği bitmiş döşemeden itibaren 3cm’dir.File üzerine uygulamalar: Uygulama derinliğinin kısıtlı olduğu projelerde tercih edilmektedir., birim m2 ye düşen ağırlığın minimumda tutulmasının öngörüldüğü, montörlerimize çalışma izninin alınamadığı ve ihracata gönderdiğimiz işlerde file üzerine uygulama yapılır.

Dış Mekan Çakıl Mozaik Uygulama

Bahçe, teras, balkon, sahanlık, havuz çevresi vb. yerlerde ahşab seramik, granit, mermer, traverten gibi yer döşemeleri arasında, göbek veya bordür olarak; ayrıca bahçede çiçeklik ve çimenlik saha çevresinde, yürüyüş yollarında garaj otopark sahalarında çakıl Mozaik uygulanabilir.

İç Mekan Çakıl Mozaik Uygulama

Giriş, hollerde, ve salon bolkonlarda göbek ve ya bordür şeklinde, ahşab parke seramik, granit, mermer malzeme arasında uygulanabilir.

Bizi Takip Et

Son Gelişmelerden ve güncel durumlardan haberdar olmak için aşağıdaki kutucuğa mail adresini yazabilir veya sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsin.

Call Now ButtonHemen ara!